Hur gör jag för att lyssna på artiklarna i e-tidningsappen eFolkbladet?

I den nya versionen av appar för mobil och surfplatta finns ett Lyssna-läge. Här kan du välja att lyssna på enstaka artiklar eller hela tidningen i följd. Det sker med en talsyntes, det vill säga att en dator-röst läser. Du startar genom att trycka på play-symbolen. Du kan välja hur snabbt eller långsamt rösten ska läsa genom att först klicka nere till höger, på 1.0X, och sedan flytta markören på listen.

Så här gör du för att lyssna på e-tidningen

För Android och iOS (ipad/iphone)
Har du en Android behöver du aktivera talsyntesen. Det gör du enligt bild nedan. Klicka på TEMA & TAL, och dra i reglaget Talsyntes så att den aktiveras.

Klart! Nu kan du lyssna på eFolkbladet!

För Android, årsmodell tidigare än 2017
Har du en något äldre modell behöver du aktivera röstläge på din mobil eller surfplatta. Klicka på Röst Ställ in för att se till att din enhet läser upp text. Följ instruktionerna här, du länkas vidare när du klickar på ”Hämta röst” respektive ”Välj röst”. Kom ihåg att testa rösten innan du går tillbaka till appen.

Ställa in röst – steg för steg

1. Klicka på TEMA & TAL, och se till att Talsyntes är påslagen. Klicka på Ställ in röst.

2. Klicka på Hämta röst

3. Detta fönster öppnas. Välj Play Butik, och Alltid.

4. Om detta fönster öppnas. Rensa standard, klicka OK.

5. Här väljer du att Installera eller Uppdatera på gröna knappen, beroende på vad du tidigare gjort på din enhet. (Står det avinstallera här innebär det att du redan har en röst på din surfplatta/mobil. Då behöver du inte göra något.)

6. Gå tillbaka hit och klicka på Välj röst.

7. Klicka i Googles text-till-tal-motor. I samma fönster under Allmänt bör du provlyssna rösten och kontrollera att den fungerar.

8. Klart! Stäng appen och starta den igen. Nu ska talsyntesen fungera. Du kan alltid välja att stänga av talsyntesen – du behöver inte göra om alla inställningar igen efter det, då är det bara att slå av eller på efter önskemål, som i steg 1.